Çocuklarda Duygu Okuryazarlığı
Duygu okuryazarlığı, duygu yönetiminin ilk basamağı ve problem çözmenin vazgeçilmez parçasıdır.
Kendi duygularına dair farkındalık ve bu duyguları nasıl yöneteceğini bilmektir. Gelişimi, rastlantıya bırakılamayacak kadar kıymetlidir. Bu önemli becerinin gelişmesi konusunda ebeveyn olarak sizlerin de bilmenizde fayda olan bilgileri de kısa kısa paylaşmak istedik:
1. Çocuğunuzun duygularını anlamasına yardımcı olun.
Resimli kitaplar, çocukların duyguların neye benzeyebileceğini belirlemelerine yardımcı olan güçlü araçlardır. Okurken, duygusal bir olay meydana geldiğinde durun ve bir karakterin nasıl hissettiği hakkında konuşabilirsiniz.
2. Duyguları normalleştirin.
Duygular normaldir. Bazen herkes kendini kızgın, üzgün, mutlu veya korkmuş hisseder. Tüm bu duygular, iç ve dış çevremizle, başkalarıyla bağlantı kurmamıza, tehlikelerden kaçınmamıza veya kayıptan kurtulmamıza yardımcı olabilecek şekillerde iç görü sağlayarak önemli bir amaca hizmet eder. Bu nedenle çocuğunuzun tüm duyguları yaşamasına alan tanımalısınız. Kendi çocukluğunuzdan, korktuğunuz veya üzüldüğünüz zamanlarla ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olan şeylerle ilgili deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
3. Duygularını ifade etmesi için resim çizmesini sağlayın.
Resim çizmek gibi yaratıcı etkinlikler, çocuğunuzun zor duyguları ifade etmesine ve yönetmesine yardımcı olabilir. Seni ne mutlu hissettirir? Kendimizi güvende hissetmenize ne yardımcı olur? Endişelendiğinde sana ne yardımcı olur? Bu duyguyu vücudunun hangi bölesinde hissediyorsun? Gibi sorularla yardımcı olabilirsiniz.
4. Rol model olun.
Günlük hayatımızda herhangi bir duruma sinirlendiğinizde yüksek sesle, öfkeyle kurulmuş cümleler ile anlatmak yerine neye sinirlendiğinizi çocuğunuzun, yaşı ve gelişim düzeyine uygun olarak anlatabilirsiniz. Durum karşısında ne hissettiğinizi normal konuşma ses tonunuzu kullanarak anlatırsanız hem olumsuz duygularınızı doğru bir şekilde ifade etmiş hem de doğru bir rol model olursunuz.
Uzm. Psk. Ceren Kılıçlı Çetin