Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Panik Bozukluk ve Tedavisi

Panik Bozukluk ve Tedavisi

     Panik atak; aniden ortaya çıkan ve tekrarlayan, kişiyi dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Atak esnasında; çarpıntı, terleme, titreme, boğulma hissi, nefes alamama hali, soluğun kesilmesi, göğüste daralma-sıkışma, bulantı, baş dönmesi, sersemlik, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma hali, derealizasyon (gerçekdışılık duyguları), depersonalizasyon (kendisine yabancılaşma durumu), kontrol yitimi, çıldırma veya ölme korkusu, el kol bacak kafa ve birçok beden bölgesinde uyuşma gibi belirtiler görülür.

    Panik Bozukluk ise; tekrarlayıcı ve beklenmedik panik ataklarının olduğu, atak olmayan zamanlarda başka panik ataklarının olacağına ilişkin kaygı duyma, panik ataklarının “kalp krizi geçirip ölme” ve “kontrolünü yitirip çıldırma” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla, sürekli üzüntü duyma veya ataklara ve kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, ev işi yapmama, bazı şeyleri yiyip içmeme) bazı davranış değişimlerinin görüldüğü ruhsal bir rahatsızlıktır.

    Panik bozukluğu tedavi edilebilen hastalıktır. Panik nöbetlerini önleyen ilaçlar ve bilişsel davranışçı terapinin birlikte uygulanmasıyla hastalık kontrol altına alınabilmektedir.

Uzm. Psk. Ceren Kılıçlı Çetin