Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Sınav Kaygısıyla Nasıl Baş Edebilirim?

Sınav Kaygısıyla Nasıl Baş Edebilirim?

1. Zihniyetinizi değiştirin:

     Stres düşmanımız değil! Araştırmalar stresin sağlığımız ve hayatımız için büyük bir sorun olmadığını gösterdi. Asıl sorun, stresi nasıl algıladığımızda. Stresi düşman olarak görüyorsak hayatımızı zorlaştırır; ama aslında, stres yaptığımız işte hazır olmamıza ve iyi bir performans göstermemize yardım etmeye çalışıyor; yani stresin görevi bizi yok etmek değil, bize yardım etmektir.
Stres tepkimizi değiştirmek istiyorsak, zihniyetimizi gözden geçirmemiz gerekiyor.

2. Zamanınızı akıllıca planlayın:

     Kısa bir süre içinde halletmeniz gereken çok iş varsa, bunun üstesinden gelmenin en verimli yolu; bir çalışma planı hazırlamaktır. Çalışma planı, organize ve düzenli olmanızı sağlayacak ve zamanınızı etkili kullanmanıza yardım edecektir.

3. Temel ihtiyaçlarınıza özen gösterin:

     İyi beslenin. Vücudunuzun verimli çalışması için iyi bir besine ihtiyacı vardır.
Uykunuza özen gösterin. Uyku, kaygı ve stresi yatıştırmanın harika bir yoludur. Uyku, vücudunuzun ve zihninizin rahatlamasına ve kendini sıfırlamasına izin vererek sinirlerin sakinleşmesine yardımcı olur.
Harekete geçin. Egzersizin, ruh halinizi iyileştirmek, size daha fazla enerji vermek ve stresi azaltmak gibi pek çok faydası vardır.

4. Anda Kalın:

     Gün içinde yeniden toplanmak, düşüncelerinizi düzenlemek ve şu anda kalmaya odaklanmak için zaman ayırmak önemlidir. Zihninizdeki düşüncelerle (sınavınızın iyi geçip geçmeyeceği) o kadar meşgul olabilirsiniz ki, etrafiniza dikkat etmeyi unutabilirsiniz.
Dışarı çıkın ve sesleri dinleyin, doğanın renklerini görün, rüzgarın yüzünüze değişini hissedin, temiz havayı içinize çekin ve sizi kucaklayan güneşin sıcaklığını hissedin.

5. Kendinize iyi davranın:

     Kendinizle olumlu ve şefkatli konuşun. Zor durumlarla karşılaştığınızda, "Bunu halledebilirim" veya "Daha önce zor şeylerle baş ettim, tekrar yapabilirim" deyin.

Uzm. Psk. Ceren Kılıçlı Çetin